Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο με ΝΑΤΟική ομπρέλα

Προγραμματίζονται συζητήσεις στρατιωτικών υπό αμερικανική εποπτεία σε εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση του εναέριου χώρου του Αιγαίου, με την εποπτεία του ΝΑΤΟ και υπό την αεροπορική κάλυψη των τουρκικών μαχητικών που καθημερινά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, έχουν δρομολογηθεί σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που διαδοχικά έχουν αναλάβει απέναντι στο ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχουν αποδεχτεί την κατάργηση στα πλαίσια του ΝΑΤΟ των εθνικών ορίων και τη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση (πρόσφατο ΚΥΣΕΑ) της λειτουργίας στη Λάρισα του CAOC-4, δηλαδή του ΝΑΤΟικού κέντρου συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική αποδοχή στη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟικό καπέλο.

Σύμφωνα και με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σε διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο, υπό την εποπτεία του Αμερικανού διοικητή του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, πτέραρχου Λι Μακ, αναμένεται να εξελιχθούν οι συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 - 22 Ιούλη, οι οποίες αφορούν στη διασύνδεση των ραντάρ ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τη διασύνδεση των εναέριων χώρων Ελλάδας - Τουρκίας για σκοπούς της Συμμαχίας.

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις θα πάρουν μέρος αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και όπως εκτιμάται, εάν τελικά προχωρήσει η διασύνδεση των εναέριων χώρων των δύο χωρών προκύπτει άμεσα θέμα επανακαθορισμού των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο, πράγμα που συνεπάγεται αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή ελληνικές περιοχές ευθύνης θα περάσουν υπό τουρκικό έλεγχο. Επίσης, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα τουρκικά αεροσκάφη που καθημερινά μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο θ' απεικονίζονται από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ως «φίλια», οπότε και οι αναχαιτίσεις θα θεωρούνται χωρίς νόημα.

Είναι σαφές ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αυτών αποτελεί η εφαρμογή στο Αιγαίο της νέας δομής του ΝΑΤΟ και είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε χτες ότι τα θέματα του Αιγαίου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης υπό την εποπτεία της ΕΕ και άλλων «τρίτων». «Μπορούμε, είπε, να συζητήσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Εάν υπάρξουν θέματα που δε θα συμφωνήσουμε, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς όμως να διευκρινίσει.

Μάλιστα, έθεσε ζήτημα συνολικής πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πέρα από το όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, καθώς όπως ισχυρίστηκε «εάν εξετάσετε τη δομή του Διεθνούς Δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του». Επίσης πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στα παραπάνω απάντησε από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ο εκπρόσωπος Γρ. Δελαβέκουρας, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ